2008-11-05

Remember, remember the Fifth of November

Idag är det en historisk dag av flera olika anledningar. Först för att Barack Obama lyckades vinna amerikanska valet och bli den första svarta presidenten av USA. Ska bli riktigt spännande att se hur han lyckas de kommande fyra åren (förhoppningsvis åtta), kan ju definitivt inte bli sämre än vad det är nu. Tror verkligen att han kommer bidra med en hel del förändring, förhoppningsvis speciellt i utrikesfrågor, men han har samtidigt en hel del tunga grejer att ta itu med så den som lever får se.
Satt igår från kl 23 i TV-rummet tillsammans med trettiotal människor och följde vakan på BBC. Va skön och rolig stämning, och visa hade tagit med sig täcken för att stanna uppe hela natten där. Om det var för att de var otroligt intresserade, eller bara gjorde det för att känna på den totala friheten när de äntligen flyttat hemifrån (känns så ibland när en del ränner i korridorerna hela natten) vet jag inte, men trevligt ändå.

Själv gick jag upp till mitt rum vid halv två-tiden på natten för att sova, men hamnade till slut framför datorn och SVT's sändning. Skönt att höra lite svenska och inget ont om Claes Elfsberg, men det vore ju inte fel med lite mer rappare tempo och humor (kanske Filip & Fredrik stod för, men kunde inte få in Kanal 5 live) som det var i BBC's sändning. Kändes ju som att de satt i en liten container eller något på parkeringsplatsen utanför Vita Huset, otroligt sömningt.
Mer på hemmaplan (japp, England är ju nu faktiskt det) så är dagens datum förknippat med lite äldre politisk historia. Idag är det Guy Fawkes Night, även kallat Bonfire eller Fireworks Night. Det firas till minne av den s k Gunpowder Plot den 5 november 1605, då ett gäng katolska konspiratörer försökte spränga parlamentshuset i luften, men lyckades dock inte. Har inte riktigt stenkoll på den här traditionen, men tydligen så tänder man brasor och fyrverkerier så ska nog gå ut och kolla om jag ser något ikväll.
Till sist skrevs det även historia idag när jag äntligen, efter mycket besvär, fick mitt brittiska bankkontokort. Kanske mer en väldigt personlig händelse, men ändå.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Personlig visst...men inte alla som har brittiskt bankkort, tänk på den! ;) schysst signatur den här gången va? ;)

Per sa...

Karro: Nej, och som det står Mr på, och med initialer för både för- och mellannamn! ;) Men om någon planerar att skaffa så gör det fan inte med HSBC!